HDTV

 

Mi az a HDTV?


HDTV - High Definition TV

A HDTV egy egészen új látványvilágot kínál: a külvilágot kelti életre a nappalijában. A HDTV-vel ablak nyílik valós és képzelt világok ezreire.

A HDTV nézésének élménye legegyszerűbben fogalmazva az "ott lét" tapasztalatához közelít. A HDTV drámaian új realizmust jelent a televíziózásban és egy merőben új, gazdagabb élményt. A színek színesebbek, a képek sokkal részletgazdagabbak, a televíziózás élménye jelentősen javult.


Bármit is nézzen, a HDTV a legnagyobb és a legjobb dolog a színestévé feltalálása óta. Győződjön meg róla a saját szemével!

Hagyományos TV (SD)

High Definition TV (HDTV)

Formátum

Felbontás

Hang

4/3 vagy 16/9

16/9

576 aktív sor, 720 pixel soronként

(200 000-450 000 pixel)

720 vagy 1080 aktív sor

1280 vagy 1920 pixel soronként

(900 000-2 000 000 pixel)

monó vagy sztereó

6 sávos 5.1 Dolby Digital (surround)

Mire van szüksége a HDTV-hez?


Ahhoz, hogy a High Definition TV előnyeit és programjait élvezni tudja speciális a következő speciális eszközökre lesz szüksége:

"HD-képes" televízióképernyő (LCD vagy plazma): Ha televízióját tervezi kicserélni, bizonyosodjon meg róla, hogy az új készülék el van látva "HD ready" matricával. Ha már rendelkezik a szükséges képernyővel, bizonyosodjon meg róla, hogy megfelel-e az EICTA követelményeinek.
Figyelem! Amennyiben a készülék nem felel meg az EICTA előírásainak, nem fogja tudni a programokat HD minőségben nézni.

"HD-képes"-Set-Top-Box (Digitális-Vevő): Néhány modell saját merevlemezzel is el van látva.

Parabola antenna: Ha antennája már az ASTRA 19,2 keleti vagy a 23,5 keleti pozíció felé mutat, semmi dolga nem lesz vele. Ha még nem rendelkezik antennával, keresse fel a legközelebbi szerelőt.

Biztonság


A HD minőséget a következő védjegyek szavatolják:

Ezt a védjegyet az EICTA és a vezető gyártók közösen hozták létre, és olyan képernyőket látnak el vele, amelyek képesek legalább 720 sor megjelenítésére, továbbá rendelkeznek legalább egy digitális illesztővel (HDMI vagy DVI-D HDCP-másolásvédelemmel) és YpbPr hozzáféréssel.

 
Ez a védjegy HD-vételi eszközt jelöl. Kivétel nélkül olyan eszközöket jelöl, amelyek képesek földi sugárzású, kábelen vagy műholdon érkező, illetve előre rögzített HDTV jelek vételére és megjelenítésére. Ezek lehetnek: set-top-boxok, DVD lejátszók/felvevők, és HD adások vételére alkalmas televíziók. A "HD-Ready" védjeggyel és a "HD-TV" védjeggyel is ellátott készülékek alkalmasak a HD jelek vételére.

Mi az a HDTV?

High Definition Television (nagyfelbontású televízió) egy teljesen új útja a videójel továbbításának, vételének és megjelenítésének, az így létrejövő kép sokkal élethűbb, mint bármi, amit eddig tévékészülékünkön valaha is láthattunk. A HDTV nagyobb váltás, mint volt negyven éve a fekete-fehér televíziózásról a színes tévére való átállás.


Mennyivel jobb a HDTV, mint a jelenlegi TV?

A HDTV kép akár 1920x1080 pixel-t tud megjeleníteni (szemben a jelenlegi 720x576 pixeles képpel) szélesvásznú formátumban, ötször részletgazdagabban, mint eddig. A képminőség lélegzetelállító.


Miért kell nekem a HDTV?

Egy HDTV adást látva lényegesen közelebb kerül az eseményhez. Mintha ott lenne. A HDTV drámaian reális élményt nyújt.


Nekem jelenleg nem digitális adásom van?

Jelenleg a digitális tévéadások (pld. by Sky, Premiere, Canal Plus stb.) gyönyörű képet biztosítanak, de a HDTV ezekhez képest is óriási előrelépést jelent. A HDTV szintén digitális, de az új formátum az eddiginél is élethűbb képet biztosít.


A HDTV egy új felfedezés?

A HDTV mögött rejlő technológia nem új. Több éve rendelkezésre áll, de Európában a HDTV újdonság. A nagyfelbontású tévécsatornák világszerte elterjedtek.


Mikor lesz HDTV?

A Premiere (Németország), a TPS (Franciaország), és a BSkyB (Anglia) megkezdte a HDTV műsorok sugárzását. Más európai műsorszolgáltatók is tervezik a HDTV csatornák elindítását.


A HDTV csak műholdon keresztül érhető el?

A HDTV nagyobb sávszélességet igényel, mint a hagyományos tévécsatornák. Ezt a kapacitást legegyszerűbb műholdon keresztül biztosítani. A HDTV elérhető lesz kábelen, a földi műsorszóró állomásokon keresztül, sőt több esetben akár telefonvonalon is.


A tévéadás hangja szintén jobb lesz?

A HDTV adás többnyelvű digitális hangot is képes továbbítani, akár a DVD.


Milyen eszközökre van szükségem a HDTV vételéhez?

A HDTV vételéhez szüksége van egy parabola antennára, egy HDTV vételére alkalmas, speciális beltéri egységre és egy 'HD ready' tévékészülékre.


Tudom majd használni jelenlegi műholdvevőmet és tévékészülékemet?

A jelenlegi műholdvevők nem képesek fogni a HDTV adásokat. Egy speciális, a HDTV vételéhez kifejlesztett beltéri egységet kell használni.


A jelenlegi tévékészülékem meg tudja jeleníteni a HDTV adásokat?

Ha jelenleg is lapos képernyős megjelenítőt használ, akkor lehetséges, hogy az alkalmas a HD megjelenítésre. Kérdezze meg erről a készülék gyártóját vagy forgalmazóját. Ha tévékészülékén nincs HD-ready jelzés, akkor készüléke nem lesz alkalmas a HD műsorok nagyfelbontású megjelenítésére, új készüléket kell vásárolnia.


Mi az a HD-ready logó?

Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA bevezette a 'HD-ready' logót, amelyet azokhoz a megjelenítőkhöz használhatnak, amelyek tökéletesen együttműködnek a HDTV-s beltéri egységekkel, a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni, és teljesítik a minimális műszaki követelményeket, amelyeket a testület meghatározott. A specifikáció minimum 720 soros felbontást követel meg, 16:9-es képernyőformátumban. Kompatibilisnek kell lennie a 1080i és a 720p jelekkel mind 50, mind 60 Hz-es képfrekvenciánál, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval (beépített HDCP tartalomvédelemmel).


Muszáj HDTV-re váltanom?

A jelenlegi televíziós szabvány szerinti sugárzás még hosszú évekig fennmarad, bár valószínűleg egyre több műsorszolgáltató tér majd át a HDTV szabvány szerinti sugárzásra, ahogyan annak idején a fekete-fehér televíziózást felváltotta a színes tévé.


Mi az a HDTV set-top box?

A HDTV programokat fogni képes beltéri egységek hasonló elven működnek, mint a jelenlegi digitális set-top boxok. Egy parabolaantennához kell ezeket is kapcsolni, amely annak a műholdnak a jeleit veszi, amelyen a nézni kívánt HDTV program műsora fogható.


Szükségem lesz előfizetői kódkártyára a HDTV vételéhez?

Kezdetben a HDTV programokat fizetős televíziók biztosítják, ezek kódoltak, ezért előfizetői kódkártya szükséges megtekintésükhöz. Később kódolatlan, FTA HDTV csatornák is elérhetőek lesznek, mint például a BBC, ami már jelenleg is HD formátumban rögzíti új műsorait.


Fizetnem kell majd a HDTV csatornákért?

Mivel az új technológia bevezetése igen költséges, ezért a HDTV-t főleg fizetős tévéüzemeltetők használják, mint pl. a Premiere és a BskyB. A HDTV tartalmat külön előfizetési díj ellenében szolgáltatják.


Hogyan tudom használni videómagnómat vagy DVD felvevőmet a HDTV-vel?

A HDTV set-top boxot hasonlóan a jelenlegi digitális beltéri egységhez, hozzá kell kötni a videó- vagy DVD felvevő berendezéshez, bár a képet csak normál felbontásban lehet majd rögzíteni velük.


Tudom rögzíteni a HDTV műsorokat DVD-re?

Napjainkban jelentek meg az első HD felvevők. Ezek elterjedése várható a közeljövőben.

Gyakran ismételt kérdések